Létrejött a duális vezetés a Debreceni Szakképzési Centrumban

 Hámori Éva Judit főigazgató asszony középiskolai tanárként 30. tanéve dolgozik a magyar köznevelésben, ebből 22 éve a szakképzésben. Matematika-fizika szakos középiskolai tanár, szakközgazda, mérési szakértő, közoktatási vezető végzettségekkel rendelkezik. 2008-tól az egyik tagintézmény igazgató-helyettese, majd később a centrumban lett tanügyigazgatási szakreferens.
Pályafutása során a külső környezeti változásokhoz mindig rugalmasan alkalmazkodott. Nyitott az innovációk befogadására, elkötelezett a szakmai fejlesztések és a tudásmegosztás területén.

Kiemelt célként fogalmazta meg a mai sajtótájékoztatón:

  • A szakképzés eredményesebbé tételét,
  • Az iskolai teljesítmény növelését,
  • A tanulók egész életen át tartó tanulásra való képessé tételét,
  • A tanulók tanulási nehézségeinek mielőbbi feltárását, problémáik megoldásának támogatását az iskolai nevelés-oktatás egész folyamatában és annak valamennyi területén,
  • Pedagógusok továbbképzésének támogatását.

Főigazgató asszony elmondta, programja megvalósításához széles körű összefogásra épít, bízik az iskolák vezetőinek és pedagógusainak szerepvállalásában.

A középiskolák április 30-ig kiértesítették a tanulókat a jelentkezés elfogadásáról, illetve az elutasításról. Ezzel lezárult a középfokú felvételi eljárás általános szakasza.
A Debreceni Szakképzési Centrum a középfokú felvételi eljárás általános szakaszát rendkívül eredményesen zárta. A tagintézmények által meghirdetett tanulmányi területekre 4775 tanuló adott be jelentkezési lapot, összesen 7754 helyre. A beiskolázott tanulók száma: 1627 fő. Nagyon sok tanulmányi területen 100%-os a helyek betöltöttsége. Több iskolában a többszörös túljelentkezés volt jellemző, ezek közül kiemelkedtek a nyelvi előkészítő és a kéttanítási nyelvű képzéseink.

Május 6-ától meghirdettük a rendkívüli felvételi eljárást, aminek keretében még a szabad helyeinkre beadhatják azok a tanulók a jelentkezéseiket, aki egyik középiskolába sem jutottak be.
Emellett várjuk azon diákok fellebbezését, akik a megjelölt intézménybe nem vették fel, és jogorvoslati kérelemmel szeretnének élni a Debreceni Szakképzési Centrum felé.
Szerettetel várjuk a jelentkezőket!- nyilatkozta Hámori Éva Judit, főigazgató asszony.

Főigazgató asszony bemutatkozása, beszámolója után Tirpák Zsolt, kancellár úr vette át a szót. Tájékoztatta a meghívottakat a végzős hallgatóink számáról, az érettségiről és kiemelte a most szakmai vizsgát tevő diákokat, akik hamarosan megjelennek a munkaerőpiacon.

Összesen közel 3000 diákunk vizsgázik májusban, júniusban a 11 tagintézményünkben. Ezen tanulók megoszlását az alábbi táblázat tartalmazza:

 

Végzős diákok megoszlása
Végzős diákok
vizsgájának
megnevezése
Képzési forma Osztály/szakma száma Diákok száma Legnépszerűbb ágazat/szakma Összesen Fontos információ
Érettségiző diákok nappali 33 osztály 918 fő Ágazati érettségik közül a legnépszerűbbek: informatika, vegyész, gépész, közgazdaság 918 Még egy évet maradnak a szakma megszerzéséhez, most szakmai érettségi vizsgát is tesznek.
Szakmai vizsgázók nappali, szakgimnázium 41 szakma 868 fő pénzügyi számviteli ügyintéző, vegyész, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, gépgyártástechnológiai technikus, informatikai rendszerüzemeltető 1283 Közel 2000 fő jelenik meg nyár folyamán a debreceni munkaerőpiacon.
esti (felnőtt), szakgimnázium 415 fő
nappali, szakközépiskola 30 szakma 377 fő CNC, gépi forgácsoló, villanyszerelő, pincér, szakács 698
esti (felnőtt), szakközépiskola 321 fő

 

 

Nagy gondot fordítottunk mindig a diákjaink munkaerőpiaci elhelyezkedésére. Abban vagyunk érdekeltek, hogy mindenki a tanult szakmájában találjon karrierre. További nagy célunk, hogy a megszerzett tudás Debrecenben hasznosuljon. Ehhez minden segítséget és támogatást megadunk. Ahogy a korábbiakban is beszámoltunk róla, ezzel a céllal alakult meg a Debreceni Szakképzési Centrum Karrier irodája, ami segíti a diákjaink és a munkaerőpiac egymásra találását. Az iroda dolgozói felvették a cégekkel a kapcsolatot, ennek hatására az addigi szoros együttműködések egyre aktívabbak, és még támogatóbbak.

Június folyamán megrendezünk egy állásbörzét, ahol találkozási lehetőséget biztosítunk a legnagyobb foglalkoztatók és a végzős, szakmát szerző tanulóink ( közel 2000 fő) számára.- nyilatkozta Tirpák Zsolt, kancellár úr.

SAJTÓANYAGOK: 

CÍVISHÍR 
DEHÍR
HAON

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot