Mozgó kertek a városban

Zöld növények borítják a gyeptetős buszok tetejét, melyek mozgó kertként járják az utakat és tisztítják a levegőt egy spanyol kisvárosban. A levegőtisztító gyeptetős buszokat, egy spanyol tájkert építő, Marc Granen fejlesztette ki.

„A zöld területek nagyon értékesek az emberek számára, a nagyvárosokban azonban egyre kevesebb lehetőség (hely) marad a parkosításra, ezért új megoldások felé kell nyitni” – mondta Marc Granen, a Phyto Kinetic gyeptetős buszok tervezője. 

Mozgó kertek a városban: 

„Miért ne közlekedhetnének mozgó kertek a városokban? Egy olyan metropoliszban például, mint New York, ahol több ezer autóbusz járja az utakat, a zöldtetős  buszok alkalmazásával több mint 100 ezer négyzetméteres levegőtisztító zöldterületet lehetne létrehozni.”

A gyeptetős busz kialakításánál egy könnyű, hét centiméteres vastag hidroponikus habot használnak talajként. Ez sokkal könnyebb, mint a föld, így a zöldtető nem növeli meg jelentősen a tömegközlekedési eszköz terhelését. A hidroponikus hab egy könnyen kezelhető, képlékeny anyag, ezáltal a zöldtető bármilyen formájú és méretű busz tetejére könnyen telepíthető.

A parkosított vagy füvesített buszok nemcsak kellemes látványt nyújtanak, hanem tisztítják és fel is frissítik a nagyvárosok levegőjét, ahogy folyamatosan járják az utakat.

Újrahasznosított víz öntözi

A tetőn zöldellő kert öntözését a buszok légkondicionáló rendszerének kondenzációjából fennmaradt fölösleges víz szolgáltatja, amely általában veszendőbe megy.

A kondenzációs vizet felfogják és öntözésre újrahasznosítják, így nyáron nem jelent plusz költséget a kert gondozása.

Az első prototípus jelenleg Spanyolország északkeleti partján, Girona városában közlekedik és turistákat szállít. Hamarosan azonban lehet, hogy Barcelona utcáin is megjelennek a zöldtetős, környezetbarát buszok. Marc Granen, a tervező azt szeretné, ha minden busz tetején látványos, egyedi kertek lennének kialakítva, fűszernövények, dísznövények, borostyán és fű felhasználásával.

(Forrás: impressmagazin.hu)

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot