Határtalanul! - Október 6. emlékezete a Partiumban

 

Pályázatunk célja az volt, hogy nemzeti gyásznapunknak, október 6-ának 170 éves évfordulóját a DSZC Vegyipari Szakgimnáziumának diáksága méltóképpen megünnepelhesse. Háromnapos autóbuszos tanulmányi kirándulás keretében partiumi helyszíneken a határon túli magyarsággal együtt tiszteleghettünk az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hősei előtt, ami a múltidézés mellett nemzeti összetartozásunk élményét is erősítette. A 35 diák és 3 kísérő tanár programtervében négy település meglátogatása szerepelt.

  • Nagyváradon az Ady Endre Líceum tanulóival közös műsorban emlékeztünk meg mártírjainkról. Felkerestük a városban
    található Szacsvay Imre-szobrot. Emellett koszorút helyeztünk el a helyi születésű Nagysándor József emléktáblájánál
    és Petőfi mellszobránál.
  • Világoson meglátogattuk a fegyverletételi megállapodás helyszínét, a múzeumként működő Bohus-kastélyt, ezt követően gyalogtúrát tettünk a város fölé magasodó romvárba.
  • Temesvárott leróttuk kegyeletünket 1848-49 egyik legtehetségesebb tábornokának, Klapka Györgynek az emléke előtt a szülőházán lévő emléktáblájánál. Az összes emlékhelyen  diákjaink által összeállított ismeretterjesztő kiselőadás hangzott el.
  • Aradon a vár mellett található vértanú-obeliszknél, a kivégzett tábornokok vesztőhelyénél tartottunk megemlékezést, végezetül megkoszorúztuk Zala György nemrég újra felállított Szabadság-szobrát a Megbékélés Parkjában.

A Határtalanul! - Október 6. emlékezet a Partiumban elnevezésű kiránudlásról készült képeket a Galériában valamint iskolánk facebook és instagram oldalán lehet megtekinteni.

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot