Szakmaiság és pezsgő diákélet

A vegyész ágazat legnagyobb szakképző intézménye a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Technikum. Évtizedek óta kerülnek ki a középiskolából kiváló szakemberek a munka világába, de van olyan egykori diák is, aki tanárként tért vissza a Vegyipariba.

volosinovszkisandorEgykori diák Volosinovszki Sándor vegyész-kémia szakos tanár is, aki már az általános iskolában eldöntötte, szeretne a kémiával, vegyészettel közelebbről megismerkedni.

„Eljöttem egy nyílt napra a Vegyipariba, megnéztem, mit kínál a tanulni vágyóknak. Meglepődve tapasztaltam, milyen sokszínű az iskola, hisz korábban azt gondoltam, csak a kémia és a reál tantárgyak vannak középpontban. Jó volt látni, a ’90-es években – amikor diák voltam – hogy pezsgő diákélet és gyerekcentrikus tanári hozzáállás jellemzi a sulit” – idézte fel Volosinovszki Sándor. Hozzávetette: Nagyon sok minden volt az iskolában, ami a tanulás mellett emelte az iskola színvonalát. Diákként jól éreztem magam itt, nagyon jó közösség alakult ki, sok program és szabadidős tevékenység volt. Emellett nagyon jó szakmai alapot kaptam a tanáraimtól, ennek köszönhetően éreztem azt, hogy később is ezzel a szakmával szeretnék foglalkozni – mondta. Először a vegyész pályát tűzte ki célul, de végül tanításra adta a fejét. „-Azt éreztem, nekem a szakmai munka túlságosan monoton lenne, ezért gondoltam azt, hogy inkább visszamegyek tanítani, átadni diákoknak azt a tudást, amit megszereztem” – mondta el Volosinovszki Sándor.

2006-ban kezdett el a Vegyipariban tanítani, egy volt kémiatanára ,Veres Ildikó tanárnő révén tudta meg, hogy megüresedett egy állás az iskolában. „ A munkám egyben a hobbim is, nagyon élvezem. Az első két év szokatlan volt, mivel nagyon sok kollégával dolgoztam együtt, akik egykor még tanítottak engem. Nehéz volt megszokni, hogy nem diákként jöttem vissza, hanem már tanár vagyok. Az átálláshoz kellettek a kollégák, akik segítettek ezt leküzdeni” – vallja a vegyész-kémia szakos tanár.

Az iskola az utóbbi években többször váltott nevet, a szakmai képzés pedig folyamatosan a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodik. „Akik eljönnek technikumba tanulni, ők többségében azért választják a Vegyiparit, mert valóban ezzel szeretnének a továbbiakban foglalkozni. Fontos, hogy a technikusi bizonyítvány megszerzése után el tudjanak helyezkedni a munka világában. A vegyiparnak vannak olyan területei, ilyen a gyógyszeripar, ami nagyon csábító egy fiatal számára, mivel napjainkban biztos megélhetést jelent annak, aki ezen területen tud elhelyezkedni. Korábban sokkal szabadabban gondolkodtak a diákok, amikor a jövőjükről kellett dönteniük, de ma már a biztos álláslehetőség sokkal vonzóbb számukra – véli Volosinovszki Sándor. Meglátása szerint a pezsgő diákélet továbbra is csábító az ide jelentkező tanulók számára, de sokan már tudatosan érkeznek az iskolába, mert a vegyipar valamely területén képzelik el jövőjüket.

– A Vegyipariban a fiatal megkapja azt a pluszt is, ami ahhoz kell, hogy tizenévesként jól érezze magát az iskolában, ugyanakkor megalapozott szakmai tudást is szerezzen. Sok lehetőség van, amelyek révén élvezik azt, hogy az iskolánkba járnak. Tanár kollégáim sokszor szerveznek olyan szabadidős tevékenységeket, melyek felkeltik a tanulók érdeklődését. Külön kiemelném a diákönkormányzat munkáját, mert általuk számtalan program valósul meg, amelyeknek köszönhetően szívesen vannak a gyerekek az iskolában akár tanórán kívül is – mondta a tanár úr.

Hozzátette: – Jól látszik az is, hogy mióta iskolánkban elindult a duális-félduális képzés a MOL-nál és a Teva Gyógyszergyárnál, sok diák van, akik célzottan azért jelentkeztek iskolánkba, hogy később ezeknél a cégeknél helyezkedjenek el. Nagyon örülök annak, hogy visszakerültem abba az intézménybe, ahonnan valaha diákként én is megkaptam a mindennapi életben kamatoztatható ismereteket. Külön örömmel tölt el, hogy én is adhatok valamit iskolánk fiataljainak, hogy felnőttként sikeresebbek lehessenek.

 

Forrás: HAON

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ NAPPALI

KÉPZÉS

vegyesz fb insta

Megnézem a képzést