Én is Vegyis diák voltam!

Sajtos Gergő 2013 és 2018 között tanult iskolánkban, jelenleg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának hallgatója. Gergőre máig büszkék vagyunk, hiszen 2017-ben megnyerte Szerbiában a Grand Prix Chimique nemzetközi kémiaversenyt. A rangos versenyről és a Vegyis diákévekről telefonon mesélt nekünk egykori diákunk.

tablófotó

Miért döntöttél úgy az általános iskolában, hogy a Vegyipariban szeretnél továbbtanulni?

Egészen kiskorom óta érdekeltek a természettudományok és már 6.-os, 7.-es koromban nagyjából meg is fogalmazódott bennem, hogy talán a kémia lenne az, ami igazán nekem való. Általános iskolában volt egy nagyon jó kémiatanárom és lényegében ő indított el ezen a vonalon.

labor 01

Fel tudod idézni, hogy milyen volt a legelső napod a Vegyipariban?

Hűha! Igen, emlékszem. Voltam már korábban is a Vegyiben – szakkörre jártam – és a nyílt napra is elmentem, hogy megnézzem, milyen az iskola. Emlékszem, hogy az első napon milyen furcsa volt a „nagyok” közé csöppenni az általános iskola után. Jól éreztem magam, mivel a Vegyinek nagyon jó közössége és különleges hangulata van.

Mi az, amire különösen szívesen emlékszel vissza a Vegyis diákévekből?

Nagyon összetartó a közösség és rengeteg program van a diákoknak. Ilyen például a Vecsirta tábor, de évközben is rengeteg eseményt szerveznek. Nagyon jó, hogy ilyenekben részesülhetnek azok a diákok, akik oda járnak.

labor 02

A programok mellett fontos megemlíteni azt is, hogy Vegyisként részt vettél egy igen rangos versenyen. Erről mit lehet tudni?

Sok kémia versenyen vettem részt, folyamatosan kerestük az újabb megmérettetéseket a tanáraimmal. Kétévente szerveznek egy Grand Prix Chimique nevű, vegyésztechnikusi diákolimpiát, amelyen 2017-ben Szerbiában lehetőségem volt részt venni. Igaz, akkor még nem voltam vegyésztechnikus, de két kör után engem is beválogattak a magyar csapatba. Szakmailag nagyon sokat lehetett tanulni mind a felkészülés alatt, mind pedig a versenyen.

Hogyan zajlott a verseny Szerbiában?

Kizárólag gyakorlati feladatok voltak. Két részből állt maga a verseny: egy analitikai és egy preparatív részből. Az analitikában volt műszeres rész, illetve hagyományos analitikai vizsgálat is. A preparatív részben pedig két recept alapján kétféle anyagot kellett szintetizálnunk.

verseny1

Hanyadik helyezést sikerült elérned?

Első helyezést értem el, egy másik magyar tanuló pedig második lett. Szóval igazi magyar sikerrel zárult ez a verseny.

verseny2

Kik azok a Vegyis tanárok, akikre örömmel gondolsz vissza?

Nagyon sok ilyen egykori tanárom van. Mindenekelőtt Szilágyi Magdolna tanárnő, illetve Volosinovszki Sándor tanár úr azok, akik a versenyekre is felkészítettek, illetve külön szabadidejükben is foglalkoztak velem. Rajtuk kívül még Kónya Mariann tanárnőt emelném ki, akihez bármikor fordulhattam, ha valamilyen szakmai kérdésem felmerült.

2018-ban végeztél a suliban. Mivel foglalkozol most?

Jelenleg a Debreceni Egyetem vegyészmérnöki BSc szakán tanulok. Az intézetben, – ahol a szakdolgozatomat is írom – bekapcsolódtam a kutatásba, illetve ahogy a vírushelyzet engedi, különböző konferenciákon is részt veszek.

Melyek azok az ismeretek, amelyeket a Vegyiben szereztél és most az egyetemen is hasznosítani tudsz?

A Vegyinek az a legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyakorlatközpontú, nagyon jól felkészíti a diákokat. A laboratóriumok jól felszereltek, a gyakorlati tudás megszerzésén van a hangsúly és ez nagyon sok pluszt jelentett számomra, hiszen az itt megszerzett ismereteket az egyetemen is hasznosítani tudom.

A mostani általános iskolásoknak miért tudnád ajánlani, hogy a Vegyibe jelentkezzenek továbbtanulni?

Azért tudnám nekik ajánlani, mert a képzés rendkívül magas színvonalú, olyan dolgokat tanulhatnak itt, a gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően, amit máshol szinte egyáltalán nem. Emellett a társasági élet is nagyon jó a Vegyipariban.

Fotók: Magánarchívum

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×