SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/019 | 4024 Debrecen, Csapó u. 29-35.

Intézmény logo

Debreceni SZC Vegyipari Technikum

HírekKözérdekű adatok
Széchenyi 2020

Vegyész technikus

Vegyész technikus illusztráció

Vegyipar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.

A vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. A technikus vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, vonzza a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése. Jó választás annak, aki szeret kísérletezni és összefüggéseket felismerni, valamint tud rendszerben gondolkodni.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
  • ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
  • intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
  • intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
  • gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
  • elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
  • laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan vagy magasabb képzettségű szakember (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
  • mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
  • kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
  • részt vesz a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Vegyész technikus
    Vegyipari ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
  • Tanulmányi területi kód: 0590
  • Felvehető tanulók száma: 64 fő
  • Ágazat megnevezése: Vegyipar ágazat
  • Szakmairány: Általános laboráns, Termelési folyamatirányító
  • Megszerezhető szakképesítés: 507112408 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 5 évfolyamos
  • Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: Szükséges

 

  •  Okleveles Vegyész technikus (felsőoktatási partnerség)
    Vegyipari ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
  • Tanulmányi területi kód: 0591
  • Felvehető tanulók száma: 32 fő
  • Ágazat megnevezése: Vegyipar ágazat
  • Szakmairány: Általános laboráns, Termelési folyamatirányító
  • Megszerezhető szakképesítés: 507112408 Okleveles technikus
  • Képzési idő: 5 évfolyamos
  • Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: Szükséges

 

  • Vegyész technikus, angol nyelvi előkészítő évfolyammal induló magyar-angol két tanítási nyelvű képzés.
    Vegyipari ágazat 1+5 éves képzése, melyben az első év során emelt óraszámban angol  nyevet tanulnak a diákok, érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
  • Tanulmányi területi kód: 0560
  • Felvehető tanulók száma: 48 fő
  • Ágazat megnevezése: Vegyipar ágazat
  • Szakmairány: Általános laboráns, Termelési folyamatirányító
  • Megszerezhető szakképesítés: 507112408 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 1+5 évfolyamos
  • Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: Szükséges

 

  • Vegyész technikus, angol nyelvi előkészítő évfolyam nélkül induló magyar-angol két tanítási nyelvű képzés. 
    Vegyipari ágazat 5 éves képzése, mely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
  • Tanulmányi területi kód: 0561
  • Felvehető tanulók száma: 32 fő
  • Ágazat megnevezése: Vegyipar ágazat
  • Szakmairány: Általános laboráns, Termelési folyamatirányító
  • Megszerezhető szakképesítés: 507112408 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 5 évfolyamos
  • Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: Szükséges

 

  • Vegyész technikus, német nyelvi előkészítő évfolyammal induló magyar-német két tanítási nyelvű képzés.
    Vegyipari ágazat 1+5 éves képzése, melyben az első év során emelt óraszámban  német  nyevet tanulnak a diákok, érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
  • Tanulmányi területi kód: 0570
  • Felvehető tanulók száma: 16 fő
  • Ágazat megnevezése: Vegyipar ágazat
  • Szakmairány: Általános laboráns, Termelési folyamatirányító
  • Megszerezhető szakképesítés: 507112408 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 1+5 évfolyamos
  • Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: Szükséges

 


Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Vegyipari Technikum

4024 Debrecen, Csapó u. 29-35.

Telefon: +36 52 503 260 (Iskolai ügyintézés)

E-mail: info@vegyipari.hu

OM azonosító: 203033/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002425


2024Debreceni SZC Vegyipari Technikum